Buurtkerk Oude Westen
& Eetgroep

Interviews, bellen met..... en brieven van....Interview met Bart Starreveld

Bart is geboren in een groot landhuis in Vogelenzang 
(Bloemendaal, NH). Zijn vader was tuinman bij een 
rijke familie en ze woonden daar op het landgoed. 
“Ik ben geboren op 1 april 1956, dat was toen eerste Paasdag. Ik ben dat gegeven later gaan invullen als: ik ben een opstandig mens geworden. De eerste Paasdag gaat immers over de opstanding …   
Na een jaar of twee ben ik met mijn ouders verhuisd naar Noord Brabant, mijn vader ging samen op een boerderij werken met zijn zwager. Ik kom uit een hele hechte familie. Tot mijn zevende heb ik op die boerderij gewoond. Daarna zijn we verhuisd naar Haarlem. Daar heb ik gewoond tot mijn 22e jaar. Ik heb in Leiden theologie gestudeerd met veel filosofie en psychologie. In Utrecht heb ik een stuk doctoraal gedaan, maar niet afgerond omdat de professor die mij begeleidde, overleed. Toen ben ik in de journalistiek gaan werken. Ongeveer in 2008 vroeg iemand met wie ik samenwerkte bij Radio 1,  wanneer ik nou weer eens iets nuttigs met theologie ging doen. Iets voor de arme mensen suggereerde hij. Daarna ben ik weer gaan studeren op Windesheim. Toen ging ik stage lopen bij Fokje, bij de Put en ben ik gaan werken bij het Oude Wijken Pastoraat in Lombardijen. Ook als kerkelijk werker in Ommoord. Later heb ik mijn master in de theologie behaald.
Ik werk nu een dag in het Oude Westen, een dag in Ommoord en 2,5 dag in Vlaardingen. De bedoeling is dat ik vanaf 1 januari dan 2 dagen in het Oude Westen ga werken en 2,5 dag in Vlaardingen. Mijn hart en overtuiging ligt bij het straatpastoraat. Ik voel me vooral lekker als ik me kan inzetten voor mensen met een armoede problematiek. 
Zolang ik gezond ben, ik heb ook een medisch dossier, wil ik me voor dit werk inzetten. Ik zie het leven als een cadeau, als een geschenk daar wil ik van genieten, ook door andere mensen bij te staan. 
Met het voorgaan in de Buurtkerk vind ik het vooral belangrijk dat het geen éénrichting verkeer is. Ik vind praten met mensen het allerbelangrijkste". 
Bart is getrouwd en heeft samen met Laura Pons (zij nam de filmpjes van Bart op en we hoorden haar ook) bij elkaar 5 kinderen, schoonkinderen en 2 kleinkinderen en de derde is op komst met Kerst. 
Hij is ook hartstikke sportief, loopt en fietst veel !
We zijn blij dat Bart bij ons voor wil gaan in de diensten en dat hij zich met Katinka en de andere collega’s wil inzetten voor het armoedeproject in het Oude Westen !

Brief van Eric en Jacqueline

We maken in deze coronatijd veel dingen mee. Blijde en verdrietige dingen. Blijde dingen omdat er weer een vierde kleinkind van Jacqueline en Eric is. Ook zijn we dit jaar 20 jaar samen, waarvan 13 jaar getrouwd en we zijn nog steeds blij met elkaar.

Verdrietige dingen omdat we de kleine niet kunnen zien. Ook is onlangs de vader van Jacqueline op 91 jarige leeftijd overleden. De begrafenis was in besloten kring, dit i.v.m. Corona. Rondom de corona tijd ga je wel eens nadenken. En we denken dat er veel meer respect moet zijn voor de dieren in

de wereld. Veel ziektes ontstaan bij de dieren.  Eric is nog niet naar zijn werk i.v.m. risicogroep. Maar hij vindt het niet erg, alvast een voorproefje op zijn pensioen. We moeten elkaar blijven steunen, en ook houden aan de coronaregels. Vervelend maar we houden het vol. Het ga jullie allemaal goed.

Eric en Jacqueline.


Bellen met Anke en Len Munnik

Eerst waren we natuurlijk weer reuze blij met de tekening van Len voor de vredesweek. Het heeft ons weekend van de Buurtkerk met de Union geïnspireerd: zie de filmpjes op you tube. 
Len tekent al jaren het affiche voor de Vredesweek. 
De Vredesweek 2020 gaat over het omgaan met die verschillen. Verschillen in cultuur, gebruiken, huidskleur en religie. Verschillen in morele opvattingen en de spanningen die dit oproept met de vrijheid van meningsuiting en de fundamentele gelijkheid van mensen. In de Vredesweek gaat het over hoe belangrijk het is om het verhaal van de ander te leren kennen, in plaats van te blijven hangen in het eigen gelijk.

Kort daarna hoorden we dat Len met zijn tekening 'Alles wordt weer normaal' de 28e editie van de Inktspotprijs heeft gewonnen. 
“De Inktspotprijs 2020 gaat naar iemand die de gevolgen van de pandemie zowel dichtbij haalt als doortrekt tot een mondiaal probleem. Het knappe van de winnende prent Alles wordt weer normaal van Len Munnik is dat hij niet zo zeer confronteert als wel tot nadenken dwingt “, aldus juryvoorzitter Saskia de Bodt.
Dus een mooie aanleiding om even bij te praten. Anke en Len wonen alweer een tijdje in Dordrecht, vlakbij hun jongste dochter Laura, fijn er om voor haar te zijn en de 3 kleinzoons vaak over de vloer te hebben !
De verhuizing naar Dordrecht gaf een aanleiding om alle tekening onder te brengen bij Atlas Van Stolk ; het zijn zo’n 20.000 tekeningen !
Je kan ze allemaal bekijken als je zoekt op de site van Atlas van Stolk en dan de naam van Len Munnik intikt en zoekt op bijv. Vrede of Armoede of…. Zeg het maar. Bladzijden vol met tekeningen !!!
De website van Len zelf is trouwens ook het bezoeken wel waard ! Allemaal tekeningen waar je vrolijk van wordt.

Naar aanleiding van de vredesweek hebben Anke en Len meegewerkt aan een groot interview in de kerk van Doesburg.
Deze “dienst” kan je zien via de kerkomroep.
interview in de dienst in Doesburg op 6 sept om 15.30 uur

Anke en Len waren zelf heel erg blij met de dienst van Bram Grandia op 20 september over de tekening van de vredesweek. 
Ook te volgen op kerkdienst gemist....klikt u hier

Len Munnik tekent nog regelmatig voor Trouw, altijd tekeningen die je laten nadenken.
En dan verschijnt er weer een boekje met tekeningen van zijn hand , bijvoorbeeld samen gemaakt met Arie de Bruin, een goede vriend van Len: “het nieuwe normaal”; 
en wat dacht je van een boek wat je kan weggeven aan je klein/kind : “misschien wel de mooiste” ?
En zijn tekeningen nu voor “gewoon gezond lopen” speciaal in Coronatijd…
Teveel om op te noemen.
We zijn superblij je als onze vaste “Buurtkerk” tekenaar te hebben en als vriend, Len !
Het ga jullie goed !!Buurtkerkviering in Assel in drie youtube filmpjes

Deel één klik hier

Deel twee klik hier

Deel drie klik hier

Voor het interview Katinka bij Eva klikt u hier