Buurtkerk Oude Westen
& Eetgroep

In gesprek met Bea :

Bea is een gedreven vrouw met zoals ze zelf zegt : “verschillende vrijwilligersbanen” 
“Ik geef gevraagd en ongevraagd advies, ik neem deel aan armoede platforms en vergaderingen over daklozen. Of als er iemand zonder werk komt dan verwijs ik die door, of als het echt niet anders kan, dan heb ik eten op de plank en ik heb een sociale kringloop. Soepkommen, vazen, van alles.
Mijn Kerstkaarten project is belangrijk en echt mooi. Voor Corona kwamen de eerst woensdag van de maand altijd 8 mensen me helpen met van allerlei dingen voor de kerstkaarten en veel praten met een kopje thee of koffie. Een tachtig jarige dame heeft afgelopen jaar  5.500 kaarten gemaakt en dit jaar al 500.  Nu komt vanwege Corona elke dag één iemand om iets te doen. Ook in BMVier maken er vrouwen kerstkaarten voor me.De mooie kaarten gaan in een envelop en de eerste week van december breng ik die naar alle opvanghuizen en voedselbanken. Afgelopen jaar hebben we 6100 kaarten weggegeven. Van de gebiedscommisie en van fondsen krijg ik geld voor postzegels enzo.
Het is zo bijzonder om dat te doen, want mensen kunnen nu zelf een kaartje sturen, dan krijgen ze ook vaak weer wat terug, want ik zeg altijd : zet je telefoonnummer erop !!. Dat is het mooiste. 
Met de kerst is het dus altijd heel erg druk. Ik word blij ervan, dat het me toch weer lukt om alles op tijd de deur uit te krijgen.
Voor opa’s en oma’s die buiten wal en schip vallen, heb ik een ook een project. Dan geven ze het door vanuit maatschappelijk werk en dan zoek ik voor die opa of oma een kadootje wat ze met Kerst of Sinterklaas aan hun kleinkinderen kunnen geven.
Januari en februari is wat rustiger. Nu is alles via de computer . Ik vind het wel rustig zo. Mensen praten niet door elkaar en het gaat allemaal sneller.
Met mijn sociale kringloop gaat het ook anders. Nu heb ik pech, want een organisatie rijdt altijd met een busje voor me. Dan komen ze spullen ophalen uit mijn opslag,  die gaan dan naar Rotterdam Zuid en daar wordt het weer verder verspreid. Iedereen weet me te vinden om spullen te krijgen.
Ik gaf ook cursussen met een negen maanden spel : dat is heel leuk. Omdat er nogal wat baby sterfte was, heeft iemand dat spel ontwikkeld. Het is een soort ganzenbord met vragen, over de geboorte en als je al een baby hebt. Over hoe je met een baby moet omgaan. 
Nu ben ik vooral bezig mensen met contact te houden. Ik ga langs met spullen bij mensen. Maar blijf nu vaak buiten op 1,5 meter afstand . Ik krijg gemiddeld 87 appjes per dag. Soms is het een hele groep die ik app. Kleine berichtjes of mooie plaatjes. Die mooie plaatjes krijg ik ook weer van anderen. Sommige mensen appen om 6 uur ‘s morgens al.. Mensen willen wel door mij gebeld worden, maar zelf bellen willen ze niet., dat is best lastig hoor. Zelf bellen is misschien een soort van schaamte om anderen te bellen, maar mensen hebben behoefte aan een praatje.
Ik ben erg van het organiseren, dat vind ik leuk. Ik durf ook te vragen, dan vraag ik iemand om te rijden die van alles rond brengt. Ik kan ook goed plannen. Ik ben best wel snel moe. Ik slaap soms slecht. Dan slaap ik even tussen door en dan gaat het weer. Zolang als het allemaal kan, is het fijn om te doen.
Ik ben een knuffelmens, Corona vind ik vreselijk. Met mijn kleinzoon van 3 jaar knuffel ik ook minder. Vorig weekend is hij het hele weekend geweest. Na 2 uur was ik al doodmoe, maar dan gaan we lekker naar buiten en dan kan hij lekker rennen.
Ik heb wel vriendinnen hoor, dan komen ze eten. Dat gaat over en weer, dan doe ik iets voor hen en dan zij weer iets voor mij. Vorig jaar ging ik na 1,5 maand naar mijn zus in Drente voor een paar dagen. Dat lukt nu ook niet want ik ben nog niet met de trein geweest. Er zijn ook geen goedkope treinkaartjes te koop.
Wat mij drijft is mensen helpen, daar wordt ik blij van.Niet perse omdat het moet, maar of het nou iets met Christelijke opvoeding te maken heeft, weet ik niet. Ik voel me er goed bij dat ik van betekenis kan zijn voor de medemens.”

Raja bestaat 20 jaar zet de buurtkerk in het zonnetje : 


Buurtkerk De Union is een plek in het centrum van Rotterdam waar iedereen welkom is. Mensen worden gezien en waar mogelijk ondersteund. Dat kan bijvoorbeeld zijn op zondag in een viering, op de woensdag tijdens de eetgroep of donderdag in de inloop.
Het zal rond 2001 zijn geweest dat Raja voor het eerst in contact kwam met de Union in Rotterdam. Een bezoeker van de buurtkerk was bekend met Stichting Raja en nodigde ons uit voor een informatie-praatje tijdens een kerkdienst. Dat was een fijne ontmoeting, en zo volgden er meer. Bestuursleden van Stichting Raja hebben een gezellige middag in de Buurtkerk opgeluisterd met een India-quiz, met verhalen over de straatkinderen en met Indiase hapjes. Een andere keer werd er een Indiase maaltijd geserveerd en werden met dia’s uitgelegd hoe er gewerkt wordt op de projecten in Bangalore en Calcutta.
Raja krijgt met een vaste regelmaat de opbrengst van de zondagse collecte uit de buurtkerk. Maar daarnaast wordt er ook jaarlijks een veiling, bingo of verloting voor een goed doel georganiseerd. Stichting Raja is één van de vaste doelen.
Er is een sterke verbondenheid ontstaan tussen Raja en de Buurtkerk. Judith de Jong en Lily ter Haar zijn vanuit de Buurtkerk vanaf het eerste begin betrokken bij het organiseren van deze activiteiten. Lilly: “Het is  voor de Buurtkerk belangrijk om aandacht te hebben voor projecten en problemen ver van je eigen huis. Elke maand collecteren we voor een ‘goed doel’ ergens in de wereld. De ene keer is dat voor een wisselend project, de andere keer voor een vast project, voor ons als Buurtkerk is dat Stichting Raja. Het voordeel is dat we van Stichting Raja rechtstreeks informatie krijgen en we er zeker van zijn dat het geld goed wordt besteed. Deze informatie krijgen we van bestuurslid Marga en haar dochter Nanda, die er beiden zelf geweest zijn. Als alles weer ‘normaal’ is, is de opbrengst van de volgende veiling weer voor Stichting Raja. Het leukst vind ik het als er een concreet doel is  waar het geld aan besteed wordt“.
Judith: “Door Stichting Raja ging een stukje van India voor mij leven. Door de verhalen, foto’s en filmpjes werden wij betrokken bij een andere wereld. Voor een veiling brengen bezoekers en wijkbewoners spullen naar de buurtkerk. Mooie spullen worden geveild en de wat kleinere spullen verloot. Naast dat deze middagen heel gezellig en soms hilarisch zijn, brengt het voor Stichting Raja honderden euro’s op. Wat ik zelf heel prettig vind zijn de korte lijnen. We weten altijd precies waar het geld aan besteed wordt en het is heel leuk om te zien wat er met onze bijdrage gedaan is. Helaas kon de veiling in 2020 doorgaan, maar hopelijk kunnen we ergens dit jaar weer zo’n gezellige middag houden voor dit goede doel! Van harte gefeliciteerd met jullie 20-jarig bestaan!”
Stichting Raja is buurtkerk De Union dankbaar voor deze jarenlange trouwe steun!